Op de koffie bij… Lisa *

Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben 19 jaar oud, en ik zit in het tweede jaar van de opleiding tot basisschool-docent op de Pabo. In mijn vrije tijd teken ik graag. Ook kijk ik veel films, tegenwoordig veel anime en fantasy als een soort ontsnapping aan de sleur van de dagelijkse realiteit. Sinds ruim anderhalf jaar heb ik een vriend met wie ik veel wandel. Voor mij is hij een enorm lichtpunt in mijn leven. Daarnaast heb ik ook een groepje vriendinnen, met hen ga ik graag uit, of bijvoorbeeld een drankje doen op het terras. Samen met mijn zussen woon ik nog bij mijn ouders.

Waar ben je het meest trots op in je leven?

IWaar ik het meest trots op ben is dat ik ondanks mijn uitdagingen nog steeds vooruit ga in mijn leven. Ik denk dat het proberen te zien van de (kleine) mooie dingen uiteindelijk weer vanzelf zal gaan, zonder dat ik daarbij na hoef te denken. Daar begin ik weer steeds meer in te geloven.

Waarom heb je begeleiding van Onbeperkt Begeleiding?

Ik heb begeleiding omdat ik kamp met depressies en een (sociale) angststoornis, waardoor simpele dagelijkse dingen soms uitdagend voor mij zijn en veel energie kosten. Met als gevolg dat ik me met periodes in een diep donker gat bevind waar ik zelf de weg niet altijd uit kan vinden. Hiervoor slik ik ook antidepressiva en dat helpt.

Wat is je grootste uitdaging?

MEen uitdaging is om me te begeven en om me een houding te geven in een groep mensen die ik nog niet zo goed ken.
Ik vind het moeilijk om mezelf te expressen, wanneer ik geen vertrouwen heb in de mensen waar ik bij ben. Het ligt niet zo zeer aan desbetreffende persoon, maar meer aan het feit dat ik niet zo goed weet hoe diegene mij ziet of hoe hij op mij gaat reageren. Dat maakt het onvoorspelbaar en dat vind ik eng. Ik vind het confronterend om door anderen gezien te worden hoewel ik wel behoefte heb aan menselijke interactie.
Een andere uitdaging kan bijvoorbeeld het bellen van de huisarts zijn.

Wat zijn je ambities de komende jaren?

Over een aantal jaar hoop ik voor de klas te staan met een hbo-diploma op zak. Daarnaast heb ik ook nog een ambitie om iets met tattoos te doen omdat ik denk dat ik daar veel plezier uit zou kunnen halen. Ten slotte zou ik graag met mijn vriend willen samenwonen. Waar of wanneer maakt me niet uit. Het lijkt me ook gaaf om voor die tijd nog door Azië gereisd te hebben.

Tot slot, wat vind je van de begeleiding vanuit Onbeperkt begeleiding?

Tot nu toe heb ik veel gehad aan de begeleiding die mij is aangeboden door Onbeperkt begeleiding. Ik vind het een zeer persoonlijke organisatie en ik heb het gevoel dat mijn begeleidster mij ook echt wil helpen. Het is fijn om gehoord en begrepen te worden zonder vooroordelen. Mijn problemen worden niet zomaar weggecijferd als “dat heb ik ook wel eens” maar als “wat kunnen we er aan doen om het beter te maken?”.

*De naam van de geïnterviewde is vanwege privacy geanonimiseerd