Sinterklaas & Autisme
Hij komt, hij komt, die lieve goede sint
Het is weer zover, sinterklaas is in het land. Een heerlijke tijd vol verrassingen, springende pieten, vrolijke mensen, lekkernijen en cadeaus.
Voor veel kinderen is het een periode om naar uit te kijken. Wat voor cadeautjes krijg ik, wanneer gaan we sinterklaas bezoeken, komen de pieten op school, brengt de goedheiligman dit jaar persoonlijk een bezoekje aan ons? Veel leuke dingen in het vooruitzicht.
Voor kinderen met autisme kan deze periode echter veel spanning met zich mee brengen. De menigte mensen bij de intocht van sinterklaas. De drukke, springende, pepernoten-gooiende pieten op school en in het winkelcentrum. En een avondvullend programma op pakjesavond vol met verrassingen.
Door de verstoorde prikkelverwerking hebben kinderen met autisme veel baad bij voorspelbaarheid en structuur. Het brengt hun overzicht en houvast. En dus ook rust en zekerheid. Logisch dan ook dat al die drukte en verrassingen tijdens deze periode voor spanningen kunnen zorgen. In deze blog een aantal tips!
Oooh kom maar eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind
Voor ieder kind een spannend moment, ‘s ochtend snel naar beneden om te kijken of sinterklaas je schoentje heeft gevuld. Het kan zijn dat een kind met autisme hier weinig of geen plezier aan beleefd. Hoe maken we het voor iedereen leuk?
– Maak samen met je kind een sinterklaas-kalender. Kruis op die kalender aan wanneer de schoen gezet mag worden. Op deze manier schep je duidelijkheid.
– Maar… zit er de volgende dag wel of niet iets in de schoen?? Spreek met je kind af dat de keren dat hij/zij de schoen zet, er de volgende dag zeker iets in de schoen zit. Breng Sinterklaas ook even op de hoogte van deze afspraak…
– Nog steeds (te) spannend? Ook kun je afspraken maken over het aantal cadeaus of misschien zelfs wélke cadeaus je kind kan verwachten.
Het heerlijk avondje is gekomen
Maar wat duurt dat lang! En wat gebeurt en veel in de tussentijd… De intocht, het sinterklaasjournaal, sinterklaas op school, zwartepieten op de sportclub. Tijd voor overzicht!
– Maak de sinterklaaskalender compleet door ook deze activiteiten in te plannen. Op het eind van de dag wordt er een kruis gezet in het vakje van die dag. Op deze manier ziet je kind welke dag het is en wanneer de volgende sint-activiteit eraan komt.
– Daarnaast kun je ervoor kiezen de activiteiten samen voor te bereiden. Maak een overzicht van de activiteit d.m.v. tekeningen of picto’s. Bijvoorbeeld van de intocht: waar is het, met wie gaan we, hoe gaan we er naartoe, wat gaat er gebeuren, hoelang blijven we daar en wat gaan we doen als we weer terug zijn?
Hoor wie klopt daar kind’ren
En ineens klopt daar iemand op het raam…! Wie is dat? Wat gaat er gebeuren? Heel plotseling, zonder aankondiging komt daar de sint of zwartepiet binnen… En die vragen dan ook nog eens om een hand. En ze gooien ook nog eens met pepernoten. Kortom… teveel om te kunnen verwerken.
Enkele tips
– Bespreek dit van te voren met je kind. Maak samen een planning en zet in die planning hoe laat het bezoek komt, wie er op bezoek komen, hoelang ze blijven en wat ze in die tijd komen doen.
– Zorgt het kloppen op het raam of het gooien van pepernoten voor teveel onrust? Schrijf samen een brief naar Sinterklaas, met de vraag of hij alsjeblieft aan wil bellen, of zijn pieten wil vragen de pepernoten niet te gooien, maar te geven.
En dan is het tijd voor cadeaus! Maar welke pakjes zijn voor wie? En wat zit erin?
– Goede tip voor sinterklaas: door de pakjes in te pakken met 1 kleur voor ieder kind, kan je kind duidelijk zien welke cadeaus voor hem/haar zijn.
– En wanneer het verrassingselement voor veel onrust zorgt, vraag je sinterklaas om te laten weten welke cadeaus er verwacht kunnen worden. Want wat hebben we aan een verrassing als we er niet van kunnen genieten?