Wat doen jullie nu eigenlijk? (vervolg)

In onze eerste uitgave van de rubriek ‘wat doen jullie nu eigenlijk?’ hebben we in een blog beschreven wat we tijdens een werkdag doen , op welke gebieden we begeleiden en hoe de begeleiding eruit ziet. Zo heb je kunnen lezen tegen welke dingen onze doelgroep aan kan lopen en hebben we voorbeelden gegeven van hoe we hierin begeleiden (dit kun je hier teruglezen).

Maar op de achtergrond gebeurt er ook een hoop. Een van de dingen hiervan is onze kennis verbreden. Want iedere dag leren we bij. Van elkaar als collega’s maar vooral ook van de mensen die we begeleiden. Daarnaast leren we in de vorm van bijscholing; een cursus volgen of een lezing bijwonen om onze kennis op pijl te houden of te verbreden. Kennis over bijvoorbeeld autisme en ADHD, maar ook over vormen van begeleiding.

In onze wekelijkse overlegmomenten maken we met regelmaat ruimte voor ‘deskundigheidsbevordering’. We praten elkaar bij over lezingen die we hebben bij gewoond of een cursus die de rest niet heeft gevold. Op deze manier kunnen we optimaal gebruik maken van elkaars kennis. Deze week stond Systemisch Pedagoochelen centraal.

Wat is Systemisch Pedagoochelen?

Systemisch Pedagoochelen is een manier om je familie, je systeem, in kaart te brengen en van een afstandje te kijken naar hoe jouw familieleden een plaats in nemen in jouw leven. Met poppetjes zet je jou en je familieleden neer, op de manier zoals jij het wil en ervaart! Samen ga je in gesprek over wat je ziet; “wat fijn dat je moeder of broer zo dichtbij je staat en dat je daar zoveel steun van hebt”. Of: “nu ik de poppetjes neer heb gezet valt het me op dat die tante niet meer zo dichtbij me staat”.

Wat kan het je brengen?

Het Systemisch Pedagoochelen is geen therapie maar het is een manier om overzicht en inzicht te krijgen in jouw persoonlijke systeem (de mensen om je heen). Daarnaast helpt het je om verbanden te leggen (aaah, nu snap ik waarom….) of bewustwording te creëren (het is me nog nooit echt opgevallen dat…).

Tijdens de begeleiding

Met een doos vol mooie houten poppetjes en ander materiaal om zaken visueel te maken, gaan we samen aan de slag.

Voor iedereen kan het fijn zijn om eens van een afstandje naar zijn eigen systeem te kunnen kijken. Of je nu uit een stabiel of juist een complex gezin komt. Het kan je bevestiging geven voor wat je ervaart, het kan ook confronterend zijn. Daarom is het van belang dat we voldoende tijd hebben, zodat je met een goed gevoel de rest van je dag in gaat. Binnen de begeleiding zouden we dan ook een volle afspraak besteden aan deze methode.

Ben je benieuwd naar welke inzichten het jou zou kunnen brengen? Laat het ons weten en we gaan graag met je mee op ontdekkingstocht.

 

De cursus Systemisch Pedagoochelen hebben wij gevolgd bij www.magnoliacoaching.nl en de materialen komen van www.verwonderland.nl