Ga tekenen!

Visualiseren

In de begeleiding van mensen met autisme besteden we veel tijd aan verduidelijken. Soms is de situatie eenvoudig en is dit zo gebeurt. Andere keren is het probleem complexer. Visualiseren kan dan helpen. Door informatie visueel te maken kun je gemakkelijker de samenhang zien, en begrijpen hoe de situatie in elkaar steekt. Het maakt het probleem bespreekbaar, en een oplossing is dan meestal zo bedacht. Maar visualiseren, hoe doe je dat?

Iedereen kan het

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om te kunnen tekenen. Kun je een streepje trekken, en een cirkel tekenen? Dan kun je aan de slag! Kijk maar naar dit voorbeeld.

Tijdens onze begeleiding horen we regelmatig dat de spanning hoog op kan lopen, zonder dat hiervoor een duidelijke aanleiding is. “Het gaat in één keer van 0 naar 100!”. Om samen uit te pluizen wat er is gebeurt kan het helpen om de situatie te tekenen. Op de foto zie je hoe je dit kunt doen.

Heb je inhoudelijke vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel over onze begeleiding of over autisme neem dan contact op!