Blue Monday

“Blue Monday”, sinds 2005 bekroond tot de meest deprimerende dag van het jaar. Dat vonden wij een mooi aanknopingspunt om een stukje te schrijven over het thema autisme en depressie.

Autisme en depressie. Wat houdt dit in? Wat is anders aan deze depressie dan aan een depressie zonder autisme? Hoe merk je het? Wat kun je het best doen, óf juist niet? Hierover meer in onze blog.

Bij een depressie heb je een sombere stemming of minder interesse in bepaalde activiteiten. Dit heeft zoveel invloed dat je dagelijks functioneren erdoor beïnvloed wordt. Er is een lijst met kenmerken die bij een depressie horen. Deze lijst kun je vinden onder de DSM-5, op o.a. internet. Wanneer je ten minste 5 kenmerken hebt, gedurende een periode langer dan 2 weken, is het verstandig om eens naar je huisarts te gaan en je zorgen te delen.

Autisme en depressie, dit is nog ietsjes ingewikkelder. Het heeft namelijk overlap met elkaar, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen of iets te maken heeft met je autisme of dat het een depressie is. Want jezelf terugtrekken uit sociale situaties kan een kenmerk zijn van depressie. Echter kun je dit ook verklaren bij iemand met autisme. Sociale situaties kosten nu eenmaal meer energie. Moeilijk verwerken van sterke prikkels is ook een kenmerk van zowel depressie als autisme. Net zoals angstklachten en het hebben van minder energie.

Kenmerken

Dit zijn een aantal kenmerken van depressieve klachten, naast je autisme:

  • Jij of je omgeving merkt dat bepaalde patronen of handelingen die bij je autisme horen nóg iets vaker of sterker voorkomen. Bijvoorbeeld herhalende handelingen of een beweging die je vaker maakt.
  • Jij of je omgeving merkt dat je je meer terugtrekt en minder sociale contacten aangaat.
  • Je slaappatroon is anders. Je slaapt bijvoorbeeld ineens erg veel, of juist heel slecht.
  • Je eetpatroon is anders. Je eet ineens heel veel of heel weinig. Misschien heb je meer last van bepaalde structuren voedsel, zoals hard en zacht eten door elkaar.
  • Je bent vaker boos of hebt minder geduld.
  • Je emoties zijn afgezwakt, je voelt je verdoofd.

Om echt te weten of je zowel autisme als een depressie hebt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste instantie die samen met jou op onderzoek uit kan gaan wat er speelt en hoe jij het best geholpen kan worden.

Tips

Hierbij nog een aantal tips die je zelf kunt toepassen of waar iemand in je omgeving je mee kan helpen:

  • Blijf een ritme houden in je eetpatroon, slaappatroon en blijf bewegen.
  • Deel met iemand waar je mee zit. Dit kun je doen door het op te schrijven, door te tekenen, te bellen of iemand uit te nodigen en samen te praten, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.
  • Ga samen met iemand op onderzoek uit naar je kwaliteiten, wat lukt wel? Onderzoek waar je grenzen liggen en luister naar je grenzen.
  • Maak samen met je begeleider een signaleringsplan. Beschrijf hierin welk gedrag je aan jezelf merkt in het opbouwen van spanning of depressie en wat je hierbij nodig hebt. Zowel van jezelf als van anderen.

Hopelijk geeft deze blog iets meer duidelijkheid over autisme en depressie. Mocht je iets herkennen bij jezelf of iemand uit je omgeving, neem gerust contact met ons op. Mogelijk kunnen wij je ook helpen.

Fijne (Blue) maandag!